Leonardo da Vinci

Het Musee du Louvre heeft dit najaar een unieke grote overzichtstentoonstelling van één van de grootste schilders van de afgelopen eeuwen: Leonardo da Vinci (1798-1863)  

500 jaar geleden overleed de Italiaanse wetenschapper, schilder … alleskunner Leonardo da Vinci en ter gelegenheid daarvan komt het Louvre dit najaar met een expositie. Het werk van da Vinci is zeldzaam en dus is het uniek te noemen dat deze werken nu verzameld zijn in Parijs, in het Louvre. De plek waar ook al de Mona Lisa hangt.

Het Louvre bezit zes van de vijftien schilderijen die geheel of grotendeels aan Leonardo da Vinci worden toegeschreven, waaronder dus de Mona Lisa. Voor de expositie zijn bruiklenen verkregen uit Groot-Brittannië en, met enige moeite, uit Italië en Rusland. Salvator Mundi is het belangrijkste werk dat waarschijnlijk afwezig is in de show.

Het Louvre werkt al tien jaar aan deze tentoonstelling, en verzamelde in die tijd 162 schilderijen, schetsen, tekeningen, manuscripten, beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen. De stukken werden uitgeleend door onder andere het British Museum, Het Metropolitan Museum in New York, het Russische Hermitagemuseum en het Vaticaan, maar ook uit de Britse koninklijke collectie.

Van de 20 schilderijen die da Vinci afmaakte en behouden werden  zijn er op de tentoonstelling 11 te zien. Er is veel gedoe rond de bruikleen van deze unieke werken. Italië werkt bijvoorbeeld slecht mee uit onvrede dat de meest beroemde werken van Da Vinci niet in Italië hangen maar in Parijs.   Het NRC had daar een mooi stuk over >>


De voorverkoop was al begonnen in juni. Op de website van het Louvre kun je tickets voor de tentoonstellingen kopen >>>>


Leonardo da Vinci:

Wanneer: Te zien t/m 4 februari 2020
Waar : Musee du Louvre, Hall Napoleon
Adres: Rue de Rivoli
Ingang : Place du Carrousel, Pyramide
Metro : Métro lijn 1 (Louvre Rivoli)

Meer informatie >>>
Alvast kaartjes bestellen voor het Louvre >>