Nieuws uit en over de Parijse Musea

 

[21/10/2021] Centre Pompidou

Ik schreef al eerder in de nieuwsberichten dat het Centre Pompidou voor een paar jaar zal sluiten ivm grondige renovatie (het gebouw is van 1978). Dat zou vanaf 2023 plaats vinden.

Echter men heeft nu besloten het museum pas te sluiten na de Olynpische Spelen van 2024
Website Centre Pompidou >>>

 

 

[29/9/2021] L’Officiel des spectacles

Rentree 2021 en L’Officiel des spectacles is weer verkrijgbaar.

L’Officiel des spectacles was en is nu weer hét gidsje voor alle uitgaansdingen in Parijs. Elke week komt op woensdag een nieuw gidsje uit en is het verkrijgbaar voor 1,80 bij de krantenkiosken op de straat. Dus iedere week een nieuw overzicht van films, theater, concerten, shows en natuurlijk de tentoonstellingen in de grote maar ook kleine musea van Parijs.

Online :
L’Officiel des spectacles  >>>

 

 

 

[22/9/2021] Fondation Louis Vuitton

De Fondation Louis Vuitton is ook weer open.

Afgelopen anderhalf jaar waren veel musea dicht, sommigen tussendoor toch open en andere schoven tentoonstellingen even door. Maar de Fondation Louis Vuitton bleef lang dicht, schoof niets door en stelde blijkbaar uit tot het echt safe was. En dus zijn ze pas open sinds 22 september. Het museum komt nu met een tentoonstelling over de collectie Morozov.

Meer op deze website >>>

 

 

[01/7/2021] Hotel de la Marine

Dit voorjaar is ook Hotel de la Marine geopend.

Dit indrukwekkende monument aan Place de la Concorde was lang het statige hoodkwartier van de Franse Marine.

Na een intensieve verbouwing en restauratie werkzaamheden is het gebouw nu open voor publiek.

Er zijn ook regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Hotel de la Marine  >>>

 

 

[28/5/2021] Musee Carnavalet

Deze week is Musee Carnavalet heropend.

Na een intensieve verbouwing en restauratie werkzaamheden van bijna 4 jaar is het museum over de geschiedenis van Parijs weer open. De plek is nog steeds in het hartje van de Marai en de collectie is zoals die al was maar het 17e eeuwse hôtel particulier is helemaal opgeknapt.

In juni start een tentoonstelling met foto’s van Henri Cartier Bresson over Parijs . Meer info >>>

Musee Carnavalet >>>

 

 

[22/5/2021] Collection Pinault

Dit voorjaar is er in Parijs een nieuw museum geopend. La Bourse Collection Pinault.

De oude beurs vlak achter les Halles stond al jaren leeg en is nu prachtig gerenoveerd door een Japanse architect en is nu de huisvesting voor een indrukwekkende verzameling moderne kunst van Francois Pinault (zakenman achter YSL en Gucci)  die sinds 22  mei ook te zien is door het publiek.

Deze tweet geeft kijkje in het museum>>>

De collection Pinault >>>

 

 

[22/4/2021] Hotel de Ville

Dit voorjaar hangen er niet alleen foto’s aan de hekken van het Jardin du Luxembourg maar ook aan de hekken van het Hotel de Ville.

Fotograaf Nikos Aliagas heeft de Parisienne in beeld gebracht. 25 grote zwartwit foto’s. Hier rechts een Twitter impressie van journaliste Eka Leladze.De foto’s blijven hangen tot half mei

De fotograaf over zijn werk >>>

Que Faire a Paris over de expo >>>

 

[28/03/2021] Musee du Louvre

Nu heeft ook Musee du Louvre aangekondigd een deel van de collectie online te zetten

Er zouden 480.000 items online komen , niet alleen uit het Louvre zelf maar ook uit Musee Delacrois en de Jardin des Tuileries.

Er zit ook kunst bij die in WOII na de Capitulatie van Duitsland terug werd gehaald maar niet aan rechtmatige kon worden gegeven omdat niet duidelijk was van wie het was. De kunstwerken zijn toen tijdelijk ondergebracht bij het Louvre

De collectie zal hier te vinden zijn >>>

 

[2503/2021] Musee Luxembourg 

Officieel is de nieuwe tentoonstellinge Peintres Femmes gestart in het Musee Luxembourg maar door de geldende overheids maatregelen is de tentoonstelling nog niet te bezoeken

Het museum heeft nu een oplossing bedacht waarmee het publiek de werken online kunnen verkennen, Ze hebben gekozen voor een MOOC

Dat is van oorsprong een online systeem dat wel gebruikt wordt door universiteiten voor cursussen maar kan natuuurlijk ook heel goed voor het verkennen van een expositie en een kunststroming

 

[15/03/2021] Aan de hekken van het Jardin 

Ieder voor en najaar hangen er aan de hekken van het Jardin du Luxembourg grote foto’s van allerlei thema’s uit de Franse samenleving.

Ditmaal wordt het stroomgebied van de Rhone groots in beeld gebracht. Vanaf de gletsjers in de Alpen tot aan de de Camargue delta waar de Rhone in zee uitkomt. De ruim 80 foto’s zijn van Camille Moirenc.

Je vindt de serie foto’s bij de ingang van het park aan de Boulevard St Michel bij Place Emile Rostand.

 

[01/03/2021] Opnieuw een museum dat de collectie online ter beschikking heeft gesteld  

Naast het Musee d’Orsay heeft het Musée des Arts Decoratifs de grootste collectie Art Nouveau en Art Deco decoratieve kunst. Dus alles op het gebied van interieur vind je daar. Een het museum heeft nu de collectie online gezet . Dus kun je op je gemak door het werk van Galle, Guimard en tijdgenoten browsen.

Dit is al sinds april maar had het nu pas in de gaten ; )

 

[17/02/2021] De musea in Parijs zijn nog gesloten maar ondertussen gebeurt er van alles op de achtergrond en online bijvoorbeeld.

Zo heeft musee Branly een nieuwe tentoonstelling aangekondigd waarvan de vernissage online zal zijn. Op die Vernissage zal Noëmie Roussel een rondleiding doen langs de werken van de tentoonstelling samen met de verantwoordelijke voor de tentoonstelling Philippe Dagen

De tentoonstelling Ex Africa gaat over moderne kunst in Afrika en kunst van voor de 20ste eeuw.

[31/01/2021] De Musea in Parijs zijn nog gesloten en wachten met smart op heropening. Ondertussen heeft het Petit Palais gewoon wel een nieuwe expositie aangekondigd over de collectie van de verzamelaar Vollard. die gespecialiseerd was in prenten en illustraties 

Het Petit Palais Musée des Beaux Arts de la Ville de Paris  Hier rechts de impressie van de Parijse blogster Livy.

“Édition Limitée” met werk van Bonnard, Picasso, Maillol, Redon, Chagall

Sortir a Paris >>>

[29/01/2021] De Musea in Parijs zijn nog gesloten en wachten met smart op heropening. Ondertussen……in het Rodin en het Picasso museum .


Het Musee Picasso en het Musee Rodin in Parijs zijn een dubbeltentoonstelling aan het voorbereiden over Picasso en Rodin. Hier rechts de impressie van de Parijse blogster Livy. De tentoonstelling zou al op 9 februari van start gaan volgens de websites van beide musea …………………… Terwijl net de avondklok naar 18u is gegaan ?

Picasso – Rodin, une exposition, deux lieux

Sortir a Paris >>>

[28/01/2021] De Musea in Parijs zijn nog gesloten en wachten met smart op heropening. Ondertussen……in het Centre Pompidou .


Het gebouw uit de jaren 70 blijkt in slechte staat. Het ministerie van cultuur heeft nu kenbaar gemaakt dat het Centre Pompidou in 2023 dicht gaat i.v.m. een intensieve (technische) renovatie. Het Cultureel centrum met musea zal gesloten blijven tot 2027 Dan zal tevens het 50 jarig bestaan gevierd worden

Le Figaro >>>

NRC >>>

[15/01/2021] De Musea in Parijs zijn nog gesloten maar ondertussen kun je wel genieten van de collecties uit de Parijse Musea.


Paris Musees is begonnen met het online beschikbaar stellen van de collecties die deel uit maken van de musées de la Ville de Paris . Dus musea zoals Petit Palais en het MAM . De collecties zijn gratis en voor iedereen toegankelijk => Open Content en CCØ (Creative Commons Zero)

Direct naar de online tool >>>

[15/01/2021] De musea in Parijs zijn nog dicht en dat leidt tot creatieve oplossingen .

De tentoonstelling Noir et Blanc uit het Grand Palais is nu te zien in de Parijse Metro, Nog tot 28 februari in 13 stations.

[13/01/2021] De musea in Parijs zijn nog dicht en dat leidt tot creatieve oplossingen.

De kleine galeries in de stad zijn wel open. Hiernaast een lijstje van Telerama met foto exposities van oa Erwin Oloaf en Sabine Weiss